Wat?

Osteopathie is een manuele behandelingswijze waarbij de osteopaat zoekt naar de oorzaak van lichamelijke klachten. Het herstellen van de beweeglijkheid van verschillende lichaamsstructuren (gewrichten, zenuwstelsel, organen, bloedvaten, bindweefsel) staat centraal. Met bewegen bedoelen we het schuiven, uitrekken en samendrukken van weefsels.
Alle systemen in het lichaam moeten in evenwicht zijn. Een lichaam dat in balans is, kan dit evenwicht zelf bewaren. Soms wordt deze balans echter verstoord door stress, overbelasting, een ongeval, ongezonde voeding... Als het lichaam het evenwicht niet meer zelf kan herstellen, dan heeft het hulp nodig. De osteopaat gaat op zoek naar het bewegingsverlies en behandelt het met zijn handen. Hierdoor vermindert of verdwijnt de klacht.
Osteopathie is een complementaire geneeswijze. De osteopaat vervangt dus in geen geval de huisarts of kinderarts.

Osteopathie bij kinderen
Kinderen vragen speciale aandacht, zowel binnen de geneeskunde als binnen de osteopathie. Een baby is anders dan een peuter, en een peuter is op zijn beurt anders dan een kleuter en puber. Als een probleem optreedt in één van de ontwikkelingsfacetten, heeft dit gevolgen voor de totale ontwikkeling van het kind. Daarom zijn vele aspecten in de behandeling van een kind anders dan bij een volwassene. Meer info over osteopathie bij kinderen vindt u op hier.